Hem     |      Var ligger Haggen?     |      Information om Haggen     |      Temperaturer     |      Bilder     |      Kalender/Boka           English

Information om Haggen


Huset
Huset kan kanske bäst beskrivas som enkelt men funktionellt med tonvikt på ett uteliv nära naturen. Det finns en genomgående storstuga som förutom entré-del har matplats och sittgrupp med utsikt över sjön. Annars kan blickarna riktas mot en öppen bras eller TV, som har DVD spelare.

På sidorna finns de fyra sovrummen, vardera avsett för 2 personer. Det största har dubbelsäng, delbar om så önskas. De andra sovrummen har våningssäng och ett av dem också eget handfat. I storstugan finns långsoffa som kan förvandlas till 2 bäddar.

Köket är kompakt och utrustat med elspis med ugn, mikrovågsugn, kombinerad kyl och frys. ÷vriga hjälpmedel är elvattenpanna, kaffebryggare och mixerstav. Porslin räcker för många gäster.

I köksskåp finns ett bassortiment av socker, salt och peppar samt ett urval kryddor, som är till för att användas. Den som gör slut på något skaffar nytt.

I toaletten finns dusch med termostatblandare. Vattnet kommer från gemensamt vattentag med härligt friskt vatten.

Förutom väderskyddad huvudentrÈ finns dörr i köket och dörr ut mot stensatt uteplats mot sjön. Vid alla dörrar finns låga trappor, också att sitta på att njuta i solen. Personer med grava rörelsehinder kan behöva hjälp att komma upp.

Ytterligare beskrivning finns på planritning och fotografier i storstugan, stora sovrummet.

Runt huset
Huset ligger bekvämt nära en liten biväg, på en höjd med en fantastisk utsikt över sjön som går ända fram till tomten. Runt huset finns gräsmattor för lek. Därefter tar naturen över i sluttningen ner mot sjön. Några träd ger skugga om det behövs.

Nere vid vattnet finns egen brygga med gott om solplats på. Från bryggspetsen går det att hoppa eller dyka i och sedan simma tillbaka till en liten sandstrand. Vattennivån kan variera så att sanden blir vattentäckt. Här finns också några båtar att använda.
När ingen badar går det utmärkt att fiska från bryggan.

Närmaste omgivningen
Vårt stuga ligger i ett litet stugområde. Husen ligger delade i några grupper med gemensam naturmark omkring. Det är aldrig så nära att man märker eller stör varandra. Gemensamt för alla finns en badstrand med lång brygga och flotte att simma till.

Hela området omges av mycket natur med ett rikt djurliv med blommor, svamp och bär att fritt plocka av.

För din hjälp i vistelsen finns Instruktionspärm med hjälp hur du skall hantera knepiga situationer som kan uppstå i huset och Aktivitetspärm med förslag på många utflyktsmål, samlade av tidigare besökare.

Aktiviteter

Sport och friluftsliv
Det finns ett stort utbud av aktiviteter beroende på årstid. Här några exempel:
  • Sommaren Bad- och båtliv, skogsvandringar, fiske
  • Höst Skogsvandringar, bärplockning av skogshallon, blåbär , lingon och lite hjortron, fiske
  • Vinter Skridsko på sjöar, skidor i terräng eller i backar, fiske
  • Vår Skogsvandringar med blomplockning, sightseeing, fiske
Sightseeing
Området i södra Dalarna är rikt på minnen från tidigare järnhantering. Det finns flera gruvor att besöka, såsom Flobergsgruvan några km bort eller den unika koppargruvan i Falun. Malmen från gruvorna bearbetades i hyttor, flera rekonstruerade och med guidade visningar.

Utanför Fagersta finns en av världens äldsta bevarade oljefabrik, numera uppsatt på Världsarvslistan.

Andra tekniska besöksförslag är Tekniska Aktivitesmuseet i Borlänge, Järnvägsmuseet i Grängesberg eller ångbåtsfärd på Barken.

ƒven kulturen har sin del i sångaren och skalden Dan Anderssons hem i Finnmarken, målaren Anders Zorns hem i Mora eller Carl Larssons hem i Sundborn.

Dalhalla teater, en utomhusscen i ett gammalt stenbrott, har alltid musikevenemang på gång.

En pärm som finns i huset innehåller fler förslag med närmare beskrivningar. Också turistkontoren i närliggande städer kan naturligtvis hjälpa till.

Vinter

Under vintern är det främst uteaktiviteter som gäller.

Skridskoåkning på sjön utanför huset eller någon annan sjö i närheten. ƒven nära liggande ishallar i Ludvika och Smedjebacken har öppet vissa tider för allmänhetens åkning.

Långfärdsskidor går bra direkt utanför huset, i skogen eller på sjöns is. Spår med belysning finns vid sportanläggningar, se exempel nedan.

Skidåkning, snowboard mm. Finns det goda möjligheter för i flera skidanläggningar med preparerade backar och liftsystem. Närmast är Smedjebacken, med sin familjära anläggning. Större system finns i Romme (utanför Borlänge) och Säfsen. För flera alternativ, se förteckning.

Båtar och fiske
Möjligheten för ett varierande sjöliv är stor. Här finns
  • Roddbåt för 4 - 5 personer
  • Segelbåt, en liten lättmanövrerad för 1 - 2 personer
  • Segelsurfingbräda
  • Kajak
De finns naturligtvis också några flytvästar i varierande storlek.

Det går utmärkt att fiska från bryggan eller från båten i vår sjö Haggen. Till huset hör ett fiskekort, som också berättigar till fiske i några andra sjöar. Se instruktionspärm.

För den som vill fiska speciella sorter som exempelvis lax och öring, kan kontakta turistinformation i exempelvis Smedjebacken, som också kan hjälpa till med fiskekort.